Baş Ağrısı
Baş ağrısı çocuklarda yaygındır ve okul çağındaki çocukların yüzde 75’inde görülür. Ergenlerde baş ağrısı görülme olasılığı küçük çocuklara göre daha yüksektir. Baş ağrıları yaygın ve zararsız nedenlerle ortaya çıkabileceği gibi daha nadir ancak ciddi durumlardan da kaynaklanabilmektedir.
Baş Ağrısı Türleri
Bir çocukta baş ağrısının belirtileri çocuğun yaşına ve baş ağrısının türüne bağlıdır. Baş ağrıları genellikle birincil (yani baş ağrısının kendisi hastalıktır) veya başka bir hastalığa ikincil olarak sınıflandırılır. Çocukluk çağında en yaygın birincil baş ağrısı türleri migren ve gerilim tipi baş ağrıları iken, en yaygın ikincil baş ağrıları enfeksiyonlarla veya bir travmayla ilgilidir.
Migren; çocukluk çağında en sık görülen baş ağrısıdır. Belirtileri yaşa göre değişir. Bulantı, kusma, ışık ve sese hassasiyet eşlik edebilir. Bazen hastalar erken belirtileri ve baş ağrısının ortaya çıkacağını fark edebilirler. Bazı çocuklar baş ağrısı başlamadan önce birkaç dakika boyunca özellikle görme ile ilgili bazı değişiklikler yaşayabilirler. Ağrı genellikle birkaç saat sürer, 72 saate kadar uzayabilir.
Gerilim tipi baş ağrıları; başın veya boynun her iki yanında yaygın ve baskılı bir gerginliğe neden olur. Ağrı genellikle hafif-orta şiddettedir, normal günlük aktivitelere engel olmaz.
Baş Ağrısının Değerlendirilmesi
Aşağıdakilerden bir veya daha fazlasına sahip olan çocuklarda baş ağrısının daha ciddi bir nedene bağlı olabileceği düşünülmelidir;
- Çocuk altı yaşından küçükse
- Kafa travmasından sonra ortaya çıkan baş ağrısı
- İlk ve çok şiddetli baş ağrısı
- Eşlik eden bilinç değişikliği, çift görme, denge kaybı, ateş yüksekliği, kilo kaybı, döküntü, nöbet gibi semptomlar varsa
- Uykudan uyandıran veya uyandığında (sabah) ortaya çıkan baş ağrısı
- Çocuğun orak hücre hastalığı, bağışıklık yetmezliği, kanama sorunları, nörofibromatozis veya tüberoskleroz gibi altta yatan hastalıkları varsa
Tam bir tıbbi öykü ve fizik muayene değerlendirmenin ilk ve en önemli bölümüdür. Bazı durumlarda hastanın/ailenin bir baş ağrısı günlüğü tutması tanı ve izlemde oldukça yararlı olmaktadır. Günlük, baş ağrılarının zamanı, niteliği ve özellikleri hakkında ayrıntılı bilgi sağlayabilir. Bir çocuğun anormal nörolojik muayenesi varsa, yeni bir şiddetli baş ağrısı varsa veya başka endişe verici belirti veya semptomları varsa, genellikle bir görüntüleme testi (sıklıkla beyin MR incelemesi) önerilecektir.
Baş Ağrısının Tedavisi
Baş ağrısının tedavisi çocuğun yaşına, baş ağrısının türüne, sıklığına ve diğer faktörlere bağlıdır. İkincil baş ağrılarında altta yatan nedenin saptanması ve mümkünse tedavisi hedeflenir. Birincil baş ağrılarında ise öncelikle hastanın ve ailenin bilgilendirilmesi, varsa endişeleri giderilerek, hayat düzeni değişiklikleri (örneğin uykusuzluk, beslenme problemleri, stres, uzun ekran süreleri gibi tetikleyici olabilecek durumları önlemek) önerilir. Akut ağrıların tedavisinde ilk basamak ağrı kesici ilaçlar denenebilir. Unutulmamalıdır ki ağrı kesicilerin sık kullanımı da doğru bir yaklaşım değildir ve aksine şikayeti arttırabilir. Gerekli görülen hastalarda ise önleyici ilaç tedavileri verilebilir.
“Bu site içeriği sadece bilgilendirme amacı taşımaktadır. Çocuğunuz ile ilgili bilgi almak için mutlaka bir Çocuk Nöroloji Uzmanına başvurunuz”